Apeldoorn herdenkt en viert de bevrijding op 17 april
Op donderdag 17 april begon om elf uur ’s ochtends de jaarlijkse herdenking bij de Apeldoornse Sluis, beter bekend als ’t Sluisje. Daar werd herdacht dat in de nacht van 10 op 11 april 1945 twee Apeldoorners, Albert van de Scheur en Gijs Numan een heldhaftige actie uitvoerden: met groot persoonlijk risico kropen zij over de sluis over het Apeldoorns kanaal om contact te zoeken met de oprukkende Canadese troepen en die te informeren dat de Duitse bezetters de stads grotendeels hadden verlaten. Daarmee werd een inleidende beschieting door onze bevrijders voorkomen, waardoor Apeldoorn veel menselijk leed kon worden bespaard. Een bijzonder aspect bij de herdenking was de naamgeving aan de fiets- en voetgangersbrug aan de noordzijde van ’t Sluisje. Samen met enkele familieleden onthulde burgemeester Heerts de naam: de Van de Scheur en Numanbrug.

Burgemeester Heerts van de gemeente Apeldoorn

De door de Vereniging Oud Apeldoorn georganiseerde herdenking werd druk bezocht, met een belangrijke bijdrage van leerlingen van de openbare basisschool De Boemerang en muzikale ondersteuning door de muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

De herdenking werd afgesloten met het leggen van bloemstukken en een krans, waaraan door het Comité Veteranendag Apeldoorn-Epe-Voorst met een delegatie van drie personen werd deelgenomen, en het spelen van het Canadese en Nederlandse volkslied.

’s Avonds om zeven uur begon in het Oranjepark het bevrijdingsfeest. Hoogtepunt was het ontsteken van het bevrijdingsvuur dat eerst door lopers van de atletiekvereniging AV ’34 en de gemeente Voorst van Wilp naar het Oranjepark was gebracht. Onder begeleiding van de City of Apeldoorn Pipes and Drums arriveerden zij rond half acht. Ook bij deze viering vervulden leerlingen van meerdere scholen een grote rol, o.a. met gezang en het voordragen van gedichten. Met muzikale ondersteuning van de showband DAP werd het een betekenisvolle viering die was georganiseerd door de Stichting Bevrijding ’45.