Herdenking Operatie Cannonshot, Wilp
Zondag 13 april 2025
Met een massaal bezochte en strak georganiseerde ceremonie is in Wilp op indrukwekkende wijze stilgestaan bij de bevrijding van het dorp op 12 april 1945. Deze bevrijding vond plaats tijdens Operatie Cannonshot, waarbij Canadese militairen bij Gorssel de IJssel overstaken en een bruggenhoofd richting de Veluwe wisten te vestigen. Dankzij hun inzet kon Wilp opnieuw in vrijheid leven.

Ruim 350 aanwezigen
De herdenking bij de plaquette aan de kerk trok ruim 350 aanwezigen. Onder hen bevonden zich onder andere de Canadese militair attaché Kolonel Yannick Lemieux, Antoinette barones van Lynden van landgoed De Poll, brigadegeneraal Nicole de Wolf namens het ministerie van defensie, burgemeester Paula Jorritsma-Verkade van de gemeente Voorst, loco-burgemeester Sunita Biharie van de gemeente Apeldoorn, vertegenwoordigers van het Veteranencomité, de Belangenvereniging Wilp en vele inwoners uit de wijde regio.
Een indrukwekkende ceremonie
De indrukwekkende ceremonie – waarbij het publiek muisstil was – begon met het spelen van The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens werden, in gepaste volgorde en volgens protocol, kransen en bloemstukken gelegd namens Canada, Defensie, de gemeenten Voorst en Apeldoorn, het Veteranencomité en de Wilpse gemeenschap. Elk moment werd omlijst door stemmige hymns, die de plechtigheid muzikaal en ingetogen verdieping gaven.

Bijzondere momenten
Een bijzonder muzikaal moment volgde met de uitvoering van Highland Cathedral door de Seaforth Highlanders, die bij velen zorgde voor kippenvel. Daarna spraken burgemeester Jorritsma-Verkade, Kolonel Lemieux en brigadegeneraal De Wolf. Allen benadrukten het belang van herdenken en het actief doorgeven van vrijheid aan nieuwe generaties. Ook was er een rol voor Femke Lieferink, die als winnares van de lokale gedichtenwedstrijd haar tekst voordroeg.
Tijdens het spelen van de volksliederen van Canada en Nederland werden de vlaggen – die tijdens de ceremonie halfstok hingen – door jongeren uit het dorp in top gehesen. Dit krachtige gebaar symboliseerde de overdracht van verantwoordelijkheid: een brug tussen verleden en toekomst. We herdachten wat verloren ging, en gaven de vrijheid door aan een nieuwe generatie.


‘We’ll meet again…’
De afsluiting verliep waardig. Genodigden en aanwezigen brachten hun persoonlijke eerbetoon bij de kransen, begeleid door muziekstukken als Amazing Grace en We’ll Meet Again. Aansluitend vertrokken de Seaforth Highlanders met passende bevrijdingsmuziek richting het evenemententerrein, gevolgd door de aanwezigen. Geen uitbundig feest, maar een viering van wat herwonnen is.
Op deze zondag was Wilp een plek van herinnering, verbondenheid en hoop. De organisatie van de herdenking heeft een indrukwekkend eerbetoon neergezet. Of zoals een aanwezige het verwoordde:
“Vandaag was Wilp even het hart van Nederland – stil, waardig en vol dankbaarheid.”